Onder de loep:

FlashScan  8

De FlashScan8 is een projector die gemaakt wordt door de firma MWA uit Duitsland. Aan deze projector hangt een prijskaartje van 35.000 euro exclusief BTW. Reden om deze machine eens nader te bekijken en kritisch toe te lichten. De uitslag is onthutsend.


Op het oog lijkt deze machine robuust en professioneel. Als we de kappen van de behuizing afhalen komen we tot een andere conclusie. In de projector zit een gewone video camera van Hitachi, de HV-D30. Dit is een 3CCD, 1/3 inch, 8 bit camera. Uit deze camera komt een standaard analoog videosignaal in RGB en in het formaat 720x576 beeldpunten. Dit formaat wordt SD (standaard definition) genoemd. Met een beetje shoppen kost deze camera 1800 euro.


Volgens de beschrijving van MWA komt uit deze projector een SDI signaal. (SDI is een aansluiting voor professionele broadcast apparatuur) De Hitachi camera is aangesloten op een mediaconverter van Como, de MC-2E die voor de SDI uitgang zorgt. De SDI uitgang van de FlashScan8 is dus gefeakt. Iedere camera die je op deze kaart aansluit levert een SDI signaal. Deze mediaconverter van Como is uit haar standaard behuizing gehaald en in de FlashScan geplaatst (zie foto's). Deze converter kost rond de 1700 euro.


De FlashScan8 heeft 3 kleuren LED's als lichtbron waarmee o.a. ook de kleuren worden geregeld. Deze LED's flitsen met een flitsduur van 18,5 ms wat overeenkomt met 1/54 sec, de frequentie van de vlinder van een projector. Zowel een vlinder als flitsende lampjes hebben hetzelfde doel n.l. het voor onze ogen laten lopen van een film en zorgen dat de beeldwisseling niet wordt waargenomen. De LED's van de FlashScan8 flitsen constant en onafhakelijk van de filmloop doch wel synchroon d.m.v. de filmperforatie. Als men de film stil zet blijven de lampjes flitsen. Hierdoor is het mogelijk de snelheid van de film te varieren zonder dat flikkering plaats vind. Vaak wordt verondersteld dat ieder beeldje wordt geflitst en waarmee ieder beeldje afzonderlijk zou worden opgenomen. Dit is niet zo! De flashscan8 maakt van uw films een videofilm waarbij gebruik wordt gemaakt van z.g. pull-down techniek waarbij de 18 beelden per seconde worden ondergebracht in 50 frames.


Uit de projector komt een redelijke kwaliteit maar mag geen zeker broadcast genoemd worden. De FlashScan8 haalt niet het maximale uit uw film, wat vaak wordt verondersteld. De kleuren zijn dominant en komen niet overeen met de werkelijkheid, een z.g. lolly effect. Het wit wordt vaak kapot belicht. Dit is kenmerkend voor een gewone videocamera. Door de vrij lange belichingstijd is de emulsie niet rustig en friemelend in beweging. Een proefscan die we hebben laten maken in ongecomprimeerde Quicktime levert een datastroom van 3,92 Mb/sec. Volgens MWA komt uit de SDI bus 270 Mb/sec. Helaas, de Hitachi camera levert niet meer dan maximaal 3,92 Mb/sec.


MWA cleamt dat de FlashScan8 een speciale lichtbron heeft die krassen en stof reduceert. Dit is niet meer dan een stukje opaalglas die dicht bij de film geplaatst is. Hierdoor wordt een diffuus licht verkregen die stof en krassen reduceert. Nadeel is dat dit ten koste gaat van de scherpte. Als men niet in staat is te vergelijken, zal deze onscherpte nauwelijks opvallen. Wel dient u te weten dat uw films scherper kunnen.


Als we beseffen dat we voor het scannen van films slechts een camera, lens, lichtbron en loopwerk nodig hebben, wordt met een prijs van 35.000 euro exclusief btw wel erg veel betaald voor het loopwerk. De scan kwaliteit is slechter dan andere systemen zoals b.v. Moviestuff.

De aanlsuitingen van de Como print komen overeen met de standaard behuizing van deze mediaconverter. Deze kaart zorgt ervoor dat het analoog signaal van de Hitachi camera van de FlashScan8 wordt omgezet naar SDI. Van de meest eenvoudige camera kun je op deze manier SDI maken. Tevens zorgt deze kaart voor de gebalanceerde audio uitgang.


MWA maakt voor een groot gedeelte van de technische informatie van de FlashScan8 gebruik van de eigenschappen van de Como mediaconverter MC-2E.


In geen enkele documentatie van MWA staat vermeld dat de Hitachi camera en de Como converter wordt gebruikt. Het was eerlijk geweest dit in hun documentatie te vermelden.

De Hitachi HV-D30 is op z'n kant geplaatst en wordt de film omgekeerd met een spiegel. Op deze manier wordt een leesbare film verkregen.

De FlashScan 8 ziet er aan de binnenkant rommelig en onverzorgd uit. Aan de bovenkant ziet u de Como mediaconverter die uit haar jasje is gehaald en in de FlashScan geplaatst.